Busa, a szívbarát eledel
-
A tudomány által is bizonyítottan, az egészségre rendkívül jó hatással vannak a halételek. Ennek ellenére Magyarországon mégis nagyon alacsony a halfogyasztás. Alig éri el az egy főre jutó mennyiség a 3-5 kilogrammot, míg a Skandináv országokban, Kínában és számos más, vízben gazdag országban ennek a többszörösét is. Bizonyított tény, hogy a sok halat fogyasztó országokban a szívbetegségek nagyon ritkák, számos helyen ismeretlenek.

-
Érthetetlen, de magyarázható e jelenség azzal, hogy Magyarország lakosságának nagy százaléka víztől távol él. Nem vagyunk vízi nép, ezért hagyományaink más irányba vittek. Nevezetesen a disznó, marha és a baromfi húsok fogyasztása felé, ami sokkal egészségtelenebb. De hazánkban is a vizek mellett élő lakosság halfogyasztása kiugróan magas a többi településeken élőkkel szemben.

-
Pedig a hazánk vizeiben élő halállomány is nagyon ízletes és mennyisége is lehetővé tenné a jelenlegi halfogyasztás többszörösét. Ehhez csupán szemléletbeli változásnak kellene be következni. Ráadásul a hal eledelek jelentős része nagyon egyszerűen és gyorsan el készíthető.

-
Hogy miért előnyös a halfogyasztás?

-
Elsősorban, hogy a halhúsok könnyen emészthetők. Ezenkívül igen nagy a fehérje tartalmuk, kevés bennük a kötőszövet, de a zsírszövetük tartalma is más. Nem utolsó sorban, hogy igen magas a vitamin tartalmuk (A,E,D és B12). De gazdagok a halhúsok nyomelemekben is (vas,magnézium,szelén,cink,jód) továbbá esszenciális aminosavakat és omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amit a mi szervezetünk nem képes előállítani és más táplálékokból sem tudja kellőképpen fedezni.
Pedig táplálkozásbiológiai szempontból ezek mind fontosak. Pl. a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, valamint az immunrendszer erősítésében.

-
Ezek az alkotó elemek (többszörösen telítetlen zsírsavak) kisebb nagyobb mértékben minden halhúsban jelen vannak, de a tengeri halak húsában van a nagyobb mennyiség belőlük. Minden halhús közül azonban a busa tartalmaz legnagyobb mennyiséget ezekből.
Orvosi vélemények szerint is ajánlatos lenne, hogy minden ember legalább hetente két alkalommal fogyasszon busából készült étkeket.

-
Hogy miért busát?

-
Mert a busa nem zsíros és belőle gyorsan, könnyen és ízletes ételeket készíthetünk. Fokozottan igaz ez a pöttyös busára. Ugyanis a fehér busa túlnyomó részt planktonokkal táplálkozik, miközben sok olyan apró élőanyagot is megeszik, amelyeknek ízrontó hatásuk van. Ez az oka, hogy ha nem kellően járunk el a főzéskor, az ételnek iszap íze lesz. Azonban nem kell ezért lemondani a busa fogyasztásról, mert ez az egyetlen negatívum kellő mértékben csökkenthető, ha főzés előtt tejben áztatjuk a hal húsát.


Receptek


AdSense siker, adsense bevétel